Obvezna kamp oprema za sproščeno kampiranje

Seznam je lahko dolg ali kratek, vendar brez naslednjih desetih stvari na kampiranju ne bo šlo!

Kampiranje nam ponuja občutek svobode, vsekakor pa je tu prava oprema za kampiranje ključ do tega. Katera oprema je na kampiranju nujno potrebna, je odvisno od načina našega dopustovanja. V vsakem primeru najprej potrebujemo prenočišče, ki je lahko majhen šotor, velik šotor, strešni šotor, avto šotor, prikolica ali avtodom. Posvetili se bomo kampiranju s šotori, vendar tudi tukaj prihaja do velikih razlik v potrebi po kamp opremi, saj je pomembno ali bomo na potovanju velikokrat menjali kraje ali bo lokacija stalna. Vaš seznam kamp opreme je odvisen tudi od ugodnosti, ki jih mesto kampiranja nudi in udobja, ki ga želite med kampiranjem. Za kampiranje s šotorom je potrebno malo več priprav in dober premislek o stvareh, ki jih bomo vzeli s seboj.

Izbira je zelo velika in pri nakupu kamp opreme je vsekakor bolšje odšteti kakšen evro več, za kakovostne izdelke, ki vam bodo služili dalj časa.

10 nepogrešljivih stvari na kampiranju

1. Postelja ali podlaga za spanje

Tudi v šotoru si lahko privoščimo ne samo udobno, ampak že skoraj vrhunsko spanje, če vzamemo s seboj samo-napihljivo ali napihljivo blazino. Zložljive postelje, ki so dvignjene od tal, zavzamejo malo več transportnega prostora, vendar prav tako nudijo odlično spanje za daljše obdobje.

                                    

2. Spalna vreča

Izberemo spalno vrečo, ki bo ustrezala vašemu načinu kampiranja in smo pri tem pozorni na temperaturni stolpec in obliko spalne vreče. Nekatere se lahko razprejo v odejo, združita dve skupaj ali so v obliki mumije, kar omogoča najboljše ohranjanje telesne temperature. Udobje spanja si lahko povečamo z vzglavniki in rjuhami za spalne vreče.

3. Kuhalnik, hladilnik

Čari kuhanja na prostem so nepozabni. Dovolj bo električna kuhalna plošča ali plinski kuhalnik. Velikost in funkcije prilagodite svojemu načinu kampiranja in koliko oseb je treba nahraniti. Poleti brez hladne pijače in hrane ne gre, zato je hladilnik skoraj nujno potreben. Izberite med kompresorskimi hladilniki, ki lahko hrano tudi zmrznejo ali hladilnimi torbami, ki ohlajenim živilom vzdržujejo temperaturo.

                                       

4. Posoda za hranjenje

Potrebujete set jedilnega pribora, krožnikov, lončkov in kozarcev za vsako osebo, večjo skledo ter set posode za kuhanje. Najbolj priročni so krožniki iz melamina, ki niso občutljivi na udarce, so lepega videza, lahki za prenašanje in so enostavni za vzdrževanje. Poskrbite tudi za ostali pribor za kuhanje kot so nož, kuhalnica, zajemalka, deske za rezanje, cedilo in posodo za čisto vodo, s katero boste imeli vodo vedno na dosegu roke. Ne pozabite na večji škaf ali čeber za pomivanje umazane posode, ki naj bo primerna za prenašanje. S seboj vzemite detergent za pranje posode in gobico ter krpe za brisanje posode. Ker se nabere kar veliko stvari, ki jih potrebujemo za kuhanje, bomo večno težavo s prostorom rešili z odličnimi zložljivimi izdelki, ki jih je vsako leto več na trgu.

5. Miza in stoli

Miza naj bo bodisi zložljiva ali pa se zvije tako, da vrhnji del odstranimo in zvijemo v valj. Poskrbite, da boste lahko noge dali pod mizo, ko boste sedli na stolu ter da ima nastavljive noge, za prilagajanje na neravni podlagi. Stoli se lahko zložijo v valj ali pa se sploščijo. Pred nakupom sedite nanj in preverite udobnost. Izberite stole iz trpežnih materialov, ki se hitro sušijo in imajo ustrezno nosilnost.

6. Omarice

S pomočjo kamp omaric za oblačila in opremo se boste v šotoru lažje znašli, notranjost bo urejena in prijetna. Potrebujete tudi kuhinjsko omarico za postavitev kuhalnika in delovno površino za pripravo jedi. Omarice naj bodo iz materialov, ki se samo obrišejo in se hitro sušijo.

                                                         

7. Tepih in zaščita tal

Nepogrešljivi tepihi – podloge Easy Tread so lahko zaščita za pod šotor ali podlaga za pohodne površine, ker voda odteče, se hitro sušijo, žuželke ne morejo skozi gosto tkanje in hoja po njih z bosimi nogami, je zelo prijetna. Z uporabo le teh ali drugih talnih podlog podaljšamo življenjsko dobo šotora in uživamo v dodatnem udobju. Idealen dodatek za v šotor ali predprostor je prijeten tepih iz flisa, ki daje toplino in prijeten občutek pod nogami. Odličen za otroško igro na tleh.

8. Razsvetljava

Ko se stemni, potrebujemo priročno električno svetilko in za rezervo še baterijsko svetilko. Najbolj praktična je takšna, ki jo lahko obesimo ali postavimo na mizo. Za dobro vzdušje in romantiko si omislite lanterno ali namizne sveče, ki dišijo in odganjajo mrčes. Nočni sprehod ali kakšno popravilo v temi bo prijetnejši z nepogrešljivo naglavno lučko. Ko taborimo, živimo v sožitju z drugimi prebivalci narave. Na žalost mednje spadajo tudi komarji in druge žuželke. Pred njimi se lahko zaščitimo s svetilkami, ki ob enem odganjajo ali lovijo komarje.

9. Paviljon ali tenda

V močni pripeki sonca ali če nam načrte prekriža slabo vreme, bomo zelo hvaležni za dodatno streho poleg šotora, ki nam tudi poveča bivalni prostor. Tarp ali ponjavo lahko pritrdimo na palice ali okoliška drevesa.

10. Klini, kladivo, el. podaljšek, razdelilnik in adapter

Obvezno imejte s seboj električni podaljšek, saj vir napajanja ni vedno prav blizu šotora, električni razdelilnik, adapter iz CEE/Schuko, kladivo, močnejše kline in rezervne napenjalne vrvice.

Navajamo še nekaj stvari, ki pridejo prav na kampiranju:

- žar, ležalnik, viseča mreža, plažni senčnik, prostostoječi šotori za kuhanje ali sanitarije, kemični wc, razgradljiv wc papir, tuš, zračna tlačilka, smetnjak, vrečke za smeti, plastični zaboji za transport, omelce, vrv in ščipalke za perilo……

Ni lepšega, kot biti ves čas na prostem in dihati svež zrak, naj bo ta morski ali gorski. Spanje sredi narave ima prav posebno privlačnost, prav tako tudi kuhanje na odprtem. Kaj boste vzeli s seboj, pa je popolnoma odvisno od vašega načina kampiranja in želja vaše družine.