Vodni stolpec izraža nepremočljiv premaz, ki se uporablja za izdelavo šotorov iz poliestra in najlona. Primer: 1000mm vodnega stolpca pomeni, da 1000mm vodnega tlaka ne sme prodreti čez tkanino, ko jo obremenimo na 1cm².
Pri šotorih z 800mm vodnega stolpca je že mogoče trditi, da gre za nepremočljiv material. Seveda je bolje, da ima šotor večjo vrednost vodnega stolpca, saj se material z uporabo šotora obrablja kar pa sčasoma pomeni znižanje vodnega stolpca.
Pomembno je vedeti, da ne obstaja standard, ki bi proizvajalcem določal kako in kdaj se vodni stolpec testira. Trenutno večina proizvajalcev testira višino vodnega stolpca pred izdelavo šotora, kar pa lahko pomeni, da ste kupili šotor narejen iz tkanine, ki ima vodni stolpec 1000mm, po procesu šivanja in rokovanja s tkanino pa bo imel šotor, ki ste ga kupili manjšo vrednost vodnega stolpca saj se ta ob rokovanju pri izdelavi zmanjšuje.
Visoka vrednost vodnega stolpca ima tudi slabo stran: zaradi kemične sestave impregnacijskih premazov slabijo vlakna tkanine s čimer se zmanjša trdnost uporabljenega šotorskega platna, zato je izredno pomembno, da se za izdelavo šotora uporabi pravo kombinacijo šotorske tkanine in impregnacijskega sredstva. Ob uporabi slabega materiala in visoki impregnacijski vrednosti vodnega stolpca boste šotor lahko uporabljali krajše obdobje, pogosto pa so šotori izdelani na ta način podvrženi raztrganinam že v drugi ali tretji sezoni povprečne, dvotedenske do tritedenske, uporabe.

Pri šotorih iz tehničnega bombaža in šotorih, ki so narejeni iz naravnega bombaža ni mogoče uporabiti vodnega stolpca kot merilo za vodotesnost tkanine, saj imata obe tkanini drugačen način tkanja kot poliester ali najlon, bistveno pa se razlikuje tudi raztezanje materialov ob deževju. Bombažna tkanina zagotavlja dihanje materiala ko je suh, ko pa se zmoči, nabrekne in na ta način vlakna čvrsto vezana med seboj tesnijo in preprečujejo vdor dežnih kapljic.
Pri tehničnem bombažu potrebujemo za zagotavljanje vodotesnosti zelo blag impregnacijski premaz in navadno zadostuje že 1000mm ali pa ga pri nekaterih proizvajalcih sploh ni. Ker tehnični bombaž vsebuje približno 35% delež bombaža in 65% delež poliestra, bombaž nabrekne in s tem pomaga poliestru pri odtekanju vode in zagotavljanju suhe notranjosti šotora.

Šotori iz bombaža ali polibombaža imajo tako slabosti kot prednosti v primerjavi s šotori iz poliestra ali najlona. Najbolj očitne prednosti bombažnih in polibombažnih šotorov so dihanje materiala in kvaliteta bivanja v šotoru. Slaba stran teh šotorov pa je, da je v primerjavi z poliestrskimi šotori z njimi precej več dela in nege kot pri poliestrskih šotorih. V primeru, da je šotor vlažen ali, da celo pada dež, ko bi želeli šotor podreti, se podiranje šotora odsvetuje oziroma ga moramo v najkrajšem možnem času ponovno postaviti, kar bo zahtevalo kar nekaj truda zaradi vpite vode v bombaž in dodobra posušiti predno ga shranimo za naslednjo uporabo, saj v nasprotnem primeru šotor lahko začne plesneti ali dobi neprijeten vonj, ki se ga skorajda ni možno znebiti. Seveda taka nevarnost obstaja tudi pri poliestrskih šotorih a pri njih je ta nevarnost bistveno manjša kot pri bombažnih.
Tudi cena je velik faktor pri nakupu in v kolikor boste šotor uporabljali dva do tri tedne na leto, je skorajda bolje kupiti veliko cenejši poliestrski šotor za katerega boste porabili bistveno manj denarja.