Prihaja pomlad in za večino družin je to čas, ko se že spogledujejo s poletnimi počitnicami in razmišljanjem o nakupu novega družinskega šotora, ki bo zadovoljil vse njihove potrebe in želje.
Tisti ki kampirajo z družinami že več let zase vedo kakšen mora biti njihov družinski šotor, kaj mora ponujati in kaj je razlika med zanje dobrim in malo manj dobrim družinskim šotorom.

Pri nakupu vsakega šotora še posebej pa družinskega naj ne bo edino merilo cena, saj lahko namesto prihranka kaj kmalu ugotovimo, da smo zaradi napačnega nakupa porabili več denarja kot smo bili v začetku pripravljeni. Najbolj neprijetno kar se vam lahko zgodi zaradi nakupa cenovno preveč godnega nakupa je, da pokvarimo počitnice sebi in otrokom. Svetujemo vam, da se pred nakupom posvetujete s prodajalcem in znanci, ki kampirajo že dalj časa, predvsem pa da nakup opravite pri prodajalcu, ki vam bo lahko tudi čez leto ali dve zagotovil servis oziroma nakup nadomestnih delov.

Velikost družinskega šotora
Ob izbiri družinskega šotora je potrebno predvideti, da bomo imeli kar nekaj prtljage, ki jo bo potrebno shraniti v šotoru. Mladim družinam svetujemo izbiro večjega družinskega šotora, ki bo omogočal "rast" sej se bodo s tem izognile večkratnim menjavam in si zagotovile zadosti prostora tudi za primer novega člana.
Ob pregledovanju ponudbe družinskih šotorov na trgu posvetimo zadosti pozornosti velikosti spalnic in tudi predprostora, ki bo v primeru slabšega vremena otrokom in odraslim nudil dovolj prostora za igro in druženje, hkrati pa omogočal shranjevanje prtljage, igrač, brisač in pripomočkov za kampiranje.
Ob nakupu družinskega šotora bodite pozorni na višino vhodov, saj je lahko zelo neprijetno, če se morate za vstop in izstop iz šotora vsakič znova skloniti.

Zračenje
Pred nakupom si v kolikor je to mogoče šotor oglejte ali se s prodajnim svetovalcem posvetujte tudi o zračnosti šotora.
V zadnjih letih se pojavlja trend kupovanja šotorov z integriranim dnom, ki je sicer dobrodošla novost na tržišču, ni pa nujno, da je šotor z integriranim dnom najboljša izbira za kampiranje v vročih poletnih dneh, saj je zaradi všitega strešnega platna na talno platno zmanjšana zračnost v samem šotoru. V kolikor se odločate za nakup šotora z integriranim dnom bodite pozorni na velikost in količino ostalih odprtin namenjenih prezračevanju.

Vhodi
Pri družinskih šotorih je potrebno, da so vhodi dovolj visoki, saj nam s tem olajšajo vsakokraten vhod in izhod iz šotora. Priporočamo vam izbiro šotora, ki ima tudi na vhodih všito mrežo ki preprečuje vhod mrčesa, saj bomo šotor s temi mrežami na vhodih lahko zračili čez dan in tudi ponoči. Seveda je mreža proti mrčesu potrebna tudi na vhodih v spalnice a šotorov brez njih upamo, da se pri nas ne da kupiti.

Materiali in vodni stolpec
Za zagotavljanje nepropustnosti padavin sta pomembna oba podatka in ne samo višina vodnega stolpca.
Da lahko govorimo o kvalitetnem poliestrskem šotoru je potrebno najprej, da je za izdelavo uporabljen dovolj kvaliteten material in šele nato višina vodnega stolpca.
Vodni stolpec se zagotavlja z nanosom impregnacije na poliester iz katerega se kasneje izdela šotor. V kolikor proizvajalec uporabi slabši poliester in visoko impregnacijo lahko s tem zmanjša kvaliteto ali celo poškoduje poliestrska vlakna, kar kasneje opazimo kot trganje in puščanje platna. Višina vodnega stolpca naj ne bo nižja od 1.000 mm, saj nas tudi med kampiranjem v vročih poletnih dneh lahko preseneti kakšna nevihta.