LEPILNI TRAK
Vsem, ki se odpravljate na dopust s šotorom priporočamo, da s seboj vzamete dvokomponenten lepilni trak za vsak slučaj, če bi šlo kaj narobe.
Ne velja za nove kupljene šotore: V kolikor boste kampirali v deževnih pogojih, ko bo obilno deževje močilo vaš šotor, vam priporočamo, da lepilni trak uporabite na mestih, kjer je šotor poškodovan. Nikakršne potrebe ni, da bi z lepilnim trakom ojačali šotor na tovarniško lepljenih ali varjenih šivih, saj lahko s takim početjem naredite več škode kot koristi. Po dolgotrajni, večletni uporabi šotora se lahko šivi poškodujejo. V takem primeru očistite šiv in ga učvrstite z lepilnim trakom na notranji strani šotora. Šiv šotora zalepite na več mestih, saj bo več manjših trakov delovalo bolje kot en velik.

POSTAVITE ŠOTOR
Zelo pomembno je, da šotor pred odhodom na kampiranje testno postavite, saj se s tem dodobra spoznate s šotorom, kar vam bo koristilo ob izbiri mesta za kampiranje, pri razporejanju stvari po šotoru in tudi pri sami hitrosti postavitve šotora v kampu.

IZBIRA MESTA ZA KAMPIRANJE
Izogibajte se nizko ležečim prostorom kjer obstaja verjetnost nabiranja vode ob deževju. Izberite mesto od koder ima voda možnost odtekati.
Ko za svoj šotor najdete pravo mesto za postavitev, iz njega odstranite vse kamenčke, storže in ostre predmete, ki bi lahko poškodovali talno platno.
Pomembno je, da svoj šotor dobro pritrdite, saj se s tem izognete skrbem, da vam ga bo že manjše neurje odneslo ali poškodovalo. Obteževanje šotora s kamenjem ni ustrezno nadomestilo pritrjevanja.

PRITRJEVANJE ŠOTORA S KLINI
Ko ste v platno šotora vstavili palice in je dobil osnovno obliko (pri nekaterih šotorih se najprej postavi spalnica, pri drugih platno), ga pritrdite s klini preden nadaljujete z vstavljanjem spalnic ali pritrjevanjem strešnega platna. To vam zagotavlja enostavnejše delo v nadaljevanju postavljanja šotora. Pomembno v nadaljevanju postavitve je, da se vsi robovi pravilno pokrivajo in da je strešno platno pravilno napeto, kar boste najlažje ugotovili z odpiranjem zadrg na vratih. V kolikor se zadrge zatikajo ste šotor premalo napeli.

POSTAVITEV NAPIHLJIVEGA ŠOTORA
Vedno več kupcev se odloča za napihljive oziroma AIR šotore zaradi hitrosti postavitve in vzdržljivosti v vetrovnih razmerah. Napihljivi šotori imajo kar nekaj prednosti pred klasičnimi šotori, ki za postavitev potrebujejo palice. Napihljivi šotori so postavljeni bistveno hitreje saj ni potrebno sestavljati in ustavljati palic v za to namenjene rokave in je ob močnem vetru pri napihljivih šotorih bojazen, da bo veter polomil katero od palic, popolnoma odveč. Kot pri šotorih s palicami pa je tudi pri napihljivih šotorih potrebno dobro pritrditi vse vrvice in pritrdilna mesta na robu dna šotora.

ODSTRANJEVANJE KLINOV
Ne odstranjujte klinov z vlečenjem tkanine ali napenjalnih vrvic saj se lahko tkanina strga ali izgubi prvotno prožnost v primeru vlečenja vrvic pa lahko ob nepazljivem odstranjevanju poškodujemo šotorsko platno ali v najboljšem primeru samo vrvico. V kolikor so klini močno pritrjeni v tla, vam svetujemo, da jih odstranjujete z drugim klinom ali trdim predmetom, v pomoč pa vam je lahko tudi izvijač ali manjša, zložljiva lopata.