Kampiranje je odličen način zabave in uživanja na prostem z vašimi prijatelji in družino. Predhodno pa se je potrebno pripraviti na čare narave in zagotoviti, da bo vaše kampiranje kar se da prijetno in udobno za vse prisotne. Pri kupovanju družinskega šotora je potrebno paziti na nekaj dejavnikov, ki jih družinski šotor mora imeti.

Odpornost na vremenske razmere je velik dejavnik pri nakupu družinskega šotora. Pozorni moramo biti ne le na višino vodnega stolpca kot je sedaj v navadi pri večini kupcev, temveč predvsem na material iz katerega je šotor izdelan. V kolikor je šotor izdelan iz kvalitetnega materiala, kar pomeni dolgo dobo uporabe in možnost nanosa različnih vrst impregnacij, potem je lahko visok tudi vodni stolpec. Pomembno je vedeti, da je nepremočljivost šotorskega platna, izdelanega iz poliestra ali najlona, na dež, zagotovljena že pri višini vodnega stolpca 800mm – 1000mm. Tudi tla šotora so močno obremenjena, zato morajo biti vodotesna, priporočljivo je, da so všita s kabinami, saj se tako zmanjša vnos umazanije v spalne prostore, ob robovih pa je zagotovljeno zračenje. Tla so lahko všita tudi s stenami kabin, kar pa zmanjša zračnost notranjosti šotora in vam nakup te vrste šotora priporočamo v suhih hladnejših dneh. Poleg zagotavljanja dobre izolacije, mora biti šotor tudi zračen, kajti v nasprotnem primeru se vam bo na notranjih stenah šotora nabiral kondenz (dovolj vlage oddajamo že z dihanjem čez noč) in posledično lahko slabo zračen šotor  poleg slabšega počutja, pomeni tudi vlažnost vseh stvari, ki jih hranimo v njem.

Prostornost in udobje vam pomagata, da se ne boste počutili utesnjene. Potrebno je vedeti, da če želite malo več udobja, vedno izberite šotor, ki je namenjen vsaj eni osebi več, kot vas bo v šotoru bivalo (če sta dva, priporočamo nakup šotora za tri osebe ali več). Pozornost namenite tudi višini šotora, kajti veliko udobneje se je preobleči iz mokrih kopalk v vzravnanem položaju, kajne? Zelo priročni so tudi odlagalni kotički (žepki, zanke na stropu,…) za vse drobnarije, ki jih hitro založimo, a tako težko najdemo. Zaželena sta tudi vsaj dva vhoda/izhoda in tudi kakšno okno ne škodi. S tem imamo možnost temeljitega zračenja notranjega prostora. Veliki družinski šotori imajo ločene spalne in dnevne prostore, poleg tega pa se lahko tudi sami spalni prostor ločijo v dve spalnici ali pa so le-te že fizično ločene tako, da so postavljene vis a vis. S tem si zagotovite tako malo zasebnosti kot tudi udobnejše spanje.

Enostavna postavitev družinskega šotora je tudi pomemben dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri nakupu. V ta namen smo v Škofji Loki pripravili razstavni prostor, kjer si lahko šotore ne samo ogledate, ampak tudi postavite svojega ter se s tem izognete kakršnimkoli nevšečnostim pri postavljanju šotora na dopustu.

Višina šotora in dolžina spalnih prostorov se razlikuje pri skorajda vsakem modelu. V kolikor ste višje rasti vam priporočamo, da izbirate med družinskimi šotori kjer boste lahko vzravnano stali in iztegnjeni spali v spalnih prostorih šotora.